Egészséges reggelik zabpehelyből, minden mennyiségben! :)
Szeretnél egészségesen étkezni? Akkor a zabpehelyből készült ételek szuperek lesznek számodra is!
Reggeliként fogyasztani egyet eredményez, ami nem más mint energiával telten indítani a napot!
Aki
attól fél h megunható, az nagyon téved, mivel számtalan variáció
található az elkészítésére. Lehet édes de akár sós is! A lényeg, hogy
egészséges, szuper eledel!
Blogomból kiderül, hogy nem csak enni élvezet de megismerhetjük jótékony hatásait is!
Próbáld ki Te is és sajátítsd el minél több receptet!
Induljon mindenkinek jól a reggele! Zabpehellyel ez garantált!
Laktató, egészséges, ráadásul isteni finom: 9 zabpelyhes reggeli, amivel jól indul a nap
Változatos reggelireceptek az egyik legjobb fogyókúrás alapanyagból, a zabpehelyből.
A
zabpehely megannyi alakbarát recepthez szolgál rost- és fehérjedús
összetevőként. Bár kétségkívül nagyon egészséges és tápláló, ha mindig
ugyanúgy készíted, idővel unalmassá válhat. Ezért nem árt kipróbálni pár
ínycsiklandó variációt, így akár mindennap ehetsz valami újat.
Amennyiben
fogyni szeretnél, erősen ajánlott hozzászoktatni magad a rendszeres
reggelizéshez. Elvégre az éjszaka során nyolc, de akár tíz óra is
eltelhet táplálkozás nélkül, ha pedig a nap legelső étkezését kihagyod,
akkor gyorsan leeshet a vércukorszinted, amit farkaséhség, túlevés
követ. A reggeli nemcsak megment a vércukorszint kilengésétől, de
lendületet ad bokros teendőid elvégzéséhez is.
Zabpelyhes reggelik
Nem
mindegy azonban, mi kerül a tányérodra. Mindenekelőtt az ételeid
minősége fontos. A tápanyagok akkor lesznek a legjobb minőségűek, ha te
magad készíted el az ételeket nyers hozzávalókból.
A
zabpehely hosszú ideig eltartható összetevő, melynek minden diétázó
polcán ott a helye fogyókúra után is, hiszen hosszú időre jóllakottságot
biztosít. Ha a sima zabpelyhet túl száraznak találod, válaszd a
vékonyra vágottat, ami könnyebben megszívja magát nedvességgel, ez
azonban egy picivel kevésbé laktató. Variáld kedved szerint a
következőkkel!

Zabpehely eperrel, görög joghurttal és kókusszal:
keverj össze 70 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel, egy
evőkanál kókuszreszelékkel és egy teáskanál vaníliaaromával. Főzd
közepes lángon hat-nyolc percig, majd szedd tálkába. A tetejére szórj
125 gramm szeletelt epret.

Zabkása chiamaggal és citrusokkal:
40 gramm zabpelyhet keverj össze dupla ilyen mennyiségű vízzel vagy
magtejjel, illetve 30 gramm chiamaggal, és hagyd fél órát állni, vagy,
amíg kellően megszívják magukat. Közepes lángon kevergesd, amíg felforr,
egy-két perc elteltével pedig vedd le a tűzről. A tetejére jöhetnek a
citrusok, melyek különösen jó ízt adnak.
Egészséges és laktató reggeli - Eszter Gottschall
Zabkása: a tökéletes reggeli

6 ok, amiért még érdemes zabkását enned
1. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is bátran ehetik.
2. Az oldható rosttartalom miatt csökkenti a vérnyomást.
3. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és antioxidánsokat is.
4. Természetes anyag, mert a boltokban kapható natúr zabpehely csakis zabpelyhet tartalmaz.
5. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
6. Hamar eltelít, sokáig teltségérzetet biztosít, feltölt energiával és béltisztítónak is kiváló.
Így készítsd el
Zabpelyhet
nem csak különleges helyeken vásárolhatsz, hiszen manapság már szinte
az összes szupermarketben megtalálod a polcokon. Egy egykilós csomag
általában 6-700 forint körül van, ez a mennyiség viszont nagyon sok
időre elegendő. Egy csésze zabpelyhet - ez körülbelül 4-5 deka - főzz
meg kétszeres vízben vagy tejben, de kipróbálhatod a jóval drágább rizs-
vagy kókusztejet is. 5-10 percig főzd a zabpelyhet, majd hagyd állni.
Még melegen ízesítheted kedved szerint: én 2 evőkanál mézzel, egy kevés
kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal szeretem a legjobban. Ha
tartalmasabb reggelire vágysz, keverj hozzá mazsolát és akár magokat:
mandulát, diót, mogyorót is. Sőt, szezontól függően feldobhatod friss
idénygyümölcsökkel is: jót tesz neki egy kis áfonya vagy akár a banán
is. Ízesítésben csak a képzeleted szabhat határt!
Erre figyelj
A
zabpelyhet érdemes megfőzni, és utána 1-2 órát állni hagyni, hogy
legyen ideje felszívni a folyadékot, és kellően megpuhulni. Ha nem
akarod megfőzni, és inkább tejben készíted el, akkor akár egész éjszaka
hagyhatod állni tejben, a hűtőben. Főzés és puhítás nélkül lehetőleg ne
fogyaszd, a főzés miatt könnyebben érvényesül a magas rosttartalma.
Tovább a cikkre: http://www.life.hu/ez-zsir/20140826-zabkasa-es-zabpehely-ezert-erdemes-ezt-fogyasztani-reggelire.html
Narancsos-csokis zabkása recept | HCLF vegán| klaraboglarka
Mennyei zabpehely reggelik, amiket 5 perc alatt elkészíthetsz

Vanília torta ízű zabpehely:
Ezzel
a mennyei reggelivel minden nap úgy indul, mintha szülinapod lenne: egy
csésze zabpelyhet keverj el fél csésze vaníliás proteinporral, egy
teáskanál barna cukorral és egy csipet sóval.
Keverj hozzá egy fél csésze görögjoghurtot, vagy egy összetört banánt.
Egy
csésze mandulatejet forralj fel, majd adj hozzá egy kevés mandula- és
vaníliakivonatot. Öntsd a folyadékot a zabpehelyre, és hagyd állni
éjszakára.
Fogyasztás előtt még egy kevés színes cukorral is megszórhatod a tetejét.
Tovább a cikkre: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/reggeli/zabpehely-reggelik/122091
Banános-mogyorós VEGÁN REGGELI zabkása ★ gluténmentes ★
Könnyű
de annál finomabb, laktató és egészséges vegán zabkása nem csak
reggelire. Banán, mogyorókrém, datolya, chia mag, lenmag, kendermag,
szójatej és persze zabpehely van összekeverve. Kiskoromban imádtam a
tejbegrízt reggelire és ez a recept erre emlékeztet.
Tényleg a zabkása a legjobb reggeli?

Ugye
te is szoktál zabkását reggelizni? Vajon tényleg annyira egészséges,
mint ahogy hisszük, vagy becsapjuk saját magunkat? Most kiderül!
A
zabkása az egyik legártatlanabb és legegészségesebbnek tartott reggeli,
ami biztosan nem tesz a testeddel semmi rosszat. Alapja a zabpehely,
aminek tápértékét érdemes ismerni. Fél bögrényi egyszerű zabpehely 150
kalóriát, 1 gramm zsírt (ebből 0,5 gramm a telített zsír), 5 gramm
fehérjét, 27 gramm szénhidrátot (ebből természetes cukor 1 gramm) és 4
gramm rostot tartalmaz. Egészen jól hangzik, ugye? Minden benne van,
amire a testednek szüksége van, lassan felszívódó komplex szénhidrát,
egészséges gabona, energiával lát el, a kalóriatartalma nem magas, jó
B-vitamin- és vasforrás, rosttartalma segíti az emésztést és
stabilizálja a vércukorszintet.
Szóval
a zabpehely jó, a belőle készített zabkása is jó – egészen addig, míg
el nem rontod! Nagyon könnyű ugyanis ezt az egészséges alapanyagot úgy
elkészíteni, hogy a jótékony hatásaiból ne érvényesülhessen mindegyik.
Ha ugyanis cukorral, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, esetleg csokival vagy
keksszel próbálod felturbózni a reggeli zabkásád, akkor egy durva
szénhidrátbombát csinálsz belőle rengeteg hozzáadott cukorral, amire
egyáltalán nincs szükséged.
Törekedj
inkább arra, hogy a zabkásád egészséges legyen: a zab szénhidrátjai
mellé párosíts fehérjét és egy kis zsírt, hogy minden makrotápanyag
helyet kaphasson az étkezésedben. A fehérjetartalom növeléséhez
tojásfehérjét is főzhetsz bele, esetleg fehérjeporral dúsíthatod, a
zsírbevitelről pedig lenmag vagy chia mag hozzáadásával gondoskodhatsz,
de ha mandula- vagy mogyoróvajjal ízesíted, az sem rossz. Ha
gyümölcsökkel dúsítanád, akkor frisset válassz, ne az aszalt verziót.
A
lényeg tehát az, hogy tartsd egészségesen a zabpelyhet, és olyan plusz
hozzávalókkal dúsítsd a zabkásád, amelyek segítenek ebben – ne pedig
cukorbombát csinálj belőle, mert akkor elrontod a legtutibb reggeli
ételt.
Így készíts tökéletes zabkását
Kevésbé elterjedt, de készíthető sós zabkása is. Sőt készíthető nyers ún. overnight zabkása is, ahol főzni nem kell, csupán összekeverni és pár órát hűtőben pihentetni. Ennek előnye, hogy biztosan minden tápanyag benne marad a zabban, hátránya, hogy hideg, kevésbé krémes és sokat kell rá várni.
Állagjavításra
jó cucc a chia mag, ütifű maghéj, vagy reszelt cukkini. Előbbi kettő
inkább zselésít, utóbbi krémesít. Ráadásul mindegyik szuperegészséges. A
krémes állag elérhető görög joghurttal is, de akár le is turmixolhatjuk
a főtt kását. További kis izgalmat vihetünk bele, ha ropogós falatkákat
is csempészünk bele, mint pl. a kókuszchipsz, vagy a granola.
Természetesen a jó zabkásából a gyümölcs sem hiányozhat! Édes zabkásánál friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket használjunk. Ezeket jellemzően a kész kásába keverjük, vagy toppingként tetejére tegyük. Itt is csak a képzelet szab határt, de ügyeljünk arra, hogy a nagyon lédús gyümölcsök ronthatják az élményt. Sós zabkásánál párolt zöldségek, hagyma, esetleg sült húsok játszhatnak jó szerepet.
Természetesen a jó zabkásából a gyümölcs sem hiányozhat! Édes zabkásánál friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket használjunk. Ezeket jellemzően a kész kásába keverjük, vagy toppingként tetejére tegyük. Itt is csak a képzelet szab határt, de ügyeljünk arra, hogy a nagyon lédús gyümölcsök ronthatják az élményt. Sós zabkásánál párolt zöldségek, hagyma, esetleg sült húsok játszhatnak jó szerepet.
Sós gombás zabkása recept

Fogj
egy fél hagymát és vágd apróra (vagy ahogy ízlésed diktálja), egy marék
gombát pedig szeletelj fel. Kevés kókuszzsíron párold meg mindkettőt.
Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzz össze 60g aprószemű zabot 1,5-2
dl vízzel. Ha megfőtt, tedd hozzá a hagymás gombához, sózd és borsozd.
Végül reszelj bele kevés parmezánt és még egyszer keverd át, hogy
elolvadhasson.
Overnight zabkása recept:
Ez
egy nyers változat, aminél az a jó, hogy a hevítés során részben
elvesző tápanyagokat is tartalmazza. Így készítsd: Jól keverj össze 60g
zabot, 1dl tejet és 150g zsírszegén joghurtot, 1 evőkanál chia magot és
ízlés szerint steviát, vagy mézet és fahéjat. Tedd egy befőttesüvegbe, a
tetejére tegyél szeletelt gyümölcsöket pl. kiwit, vagy narancsot. Egy
éjszakán át hagyd állni a hűtőben, másnap reggel
fogyaszthatod, amikor összeértek az ízek és megpuhult a zab.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése